Skip to content

TEKST is van Klaas Postma (KNKB site) Fotos zijn van Pier Santema en kaatsnieuws

De twintigste editie van de Jong Famme Partij in Mantgum is voor de eerste keer gewonnen door de afdeling Makkum. Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama a Nijeholt leken in de finale makkelijk te winnen van Dronryp 1 met Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senne Idsardi maar kregen het toch nog lastig. Makkum trok de partij op 5-4 en 6-2 over de streep. De derde prijs was voor Groningen met Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries.

De prijzen werden uitgereikt door Manon Scheepstra die maar liefst vijf keer de Jong Famme Partij wist te winnen. Manon Scheepstra is sinds 2016 de beschermvrouwe van deze partij die deel uitmaakt van de ‘fjouwer wimpels’. Op het bord met de namen van alle winnaressen door de jaren heen staat ook de naam van Marrit Zeinstra die vorige week na winst op de bondspartij voor dames de vierde wimpel binnen wist te halen. Wellicht is die eer in de toekomst ook weggelegd voor Larissa Smink, Anouk Smink of Gerde Lycklama à Nijeholt die de Ald-Meiers Partij al hebben gewonnen. Dat geldt overigens ook voor de drie premiewinnaars uit Dronryp.

Makkum gold op de Jong Famme Partij vooraf al als één van de favorieten maar er waren uiteraard meer sterke parturen. Makkum had in de eerste omloop weinig te duchten van Winsum dat één bordje wist te veroveren. In de tweede omloop tegen Dronryp 2 ging het een stuk moeizamer. Dronryp 2 had zeker kansen maar onder aanvoering van Gerde Lycklama à Nijeholt had Makkum net dat kleine beetje extra in huis om als winnaar van het veld te stappen.
In de halve finale moesten de degens worden gekruist met Groningen dat uiteraard kaatste met Friezinnen om ‘utens’. Makkum gooide in deze partij te veel opslagen buiten het perk maar daar stond dan wel sterk uitslagwerk tegenover. Gerde Lycklama à Nijeholt zou zeven keer boven slaan. Anouk Smink deed dat drie keer. Het perk van Groningen kwam tot geen enkele bovenslag. Het duo Smink-Lycklama a Nijeholt klapte een aantal ballen over de bovenlijn met een ‘zes’ aan de telegraaf en dat leidde tot een vlotte 4-1 voorsprong. Groningen kwam terug tot 4-3 maar zag Makkum daarna weglopen naar de winst. Op 5-3 en 6-2 sloeg Gerde Lycklama à Nijeholt de bal voor de zevende keer over de bovenlijn.
In de finale tegen Dronryp 1 leek Makkum op weg naar een snelle winst. Makkum maakte bijna geen fouten en tot twee keer toe had men in het tussenspel op een belangrijk moment Vrouwe Fortuna op de hand. Het werd 4-0 en 6-2 en de winst leek een kwestie van minuten. Op dat moment had Gerde Lycklama à Nijeholt de vijf eersten in handen. Ze hoefde de bal alleen maar vanaf de bovenlijn tot voor de kaats te slaan. In plaats van de bal over de grond te retourneren deed ze dat door de lucht en dan ook nog eens recht op Senne Idsardi af. Die nam het presentje in dank aan en sloeg de bal alsnog boven.

In plaats van 5 om 0 stond het 4-0 en 6-4, Larissa Smink miste daarna het perk waarna er andermaal een fout in het tussenspel volgde. Dronryp pakte de twee punten en het eerst en kwam helemaal terug in de partij. Makkum begon fouten te maken en Dronryp sloop naderbij. Het werd 4 om 3 en alles leek weer mogelijk. In het achtste eerst maakten de dames van Sjirk de Wal aan de opslag en in het perk een aantal fouten en dat hielp Makkum weer in het zadel. Het werd 5-3, Dronryp pakte nog een bordje maar moest de winst daarna aan Makkum laten. Iris Veltman miste het perk en de dames Smink en Lycklama à Nijeholt sloegen elk een keer boven. Op 5-4 en 6-2 richtte Iris Veltman te kort.
Dronryp 1 mocht de kaatsdag beginnen tegen titelverdediger Easterein. Een partij waarin Dronryp 1 voor kwam en voor bleef maar Easterein bleef lang in het spoor van de Rypsters. Die hadden de buit op 5-4 en 6-2 binnen. In de tweede omloop had Sexbierum-Pietersbierum geen schijn van kans. Op 5-0 en 6-4 was de winst voor Dronryp 1 dat door een staand nummer de finale binnen stapte.

Derde prijswinnaar Groningen speelde de langste partij van de dag. In de eerste omloop was Bolsward de tegenstander. De partij zou bijna 90 minuten duren. Bolsward liet aan de opslag wat te veel steken vallen maar had toch nog kansen op de zege. Die zege ging naar Groningen door een zitbal van Fiera de Vries op 5-4 en 6-6. Groningen moest in de tweede omloop opnieuw vol aan de bak om zich van Tzum te ontdoen. Andermaal een lange partij en andermaal een nipte zege voor Groningen op 5-4 en 6-4. In de halve finale moest Groningen uiteindelijk buigen voor de latere winnaressen uit Makkum.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op via info@kv-makkum.nl

Opgave wedstrijden

Opgave ledenpartijen kan via secretariaat@kv-makkum.nl

Back To Top