Het kaatsen is al een eeuwenoude sport. In de kaatsliteratuur is deze oudste historie uitgebreid te vinden. De geschiedenis van de kaatssport in Makkum gaat terug tot 1819. In een advertentie van de Leeuwarder Courant viel toen te lezen: “Met consent van den heer Grietman van Wonseradeel, gedenken enige Liefhebbers te Makkum, te laten verkaatsen: Drie ZILVEREN LEPELS, op zondag 12 september 1819, de liefhebbers worden verzocht als dan te compareren.
Wie deze zilveren lepels beschikbaar stelden is niet te achterhalen en ook niet wie ze gewonnen hebben is gepubliceerd. In Makkum werd dus toen al gekaatst.
Zoals iedereen weet werd er jaren terug de Makkumer Merke begonnen met een hardraverij voor paarden. Deze wedstrijd werd gehouden voor de kaatspartijen. Zo was de eerste hardraverij al in 1821. De prijzen van toen logen er ook niet om: een Zilveren Zweep, een Zilveren Tabakspot. Voor die tijd waardevolle prijzen waar graag om gestreden werd.
In de tachtiger jaren van de 18e eeuw werden er in verschillende plaatsen kaatsverenigingen opgericht. Die van Bolsward was de eerste (1885). Later volgden Witmarsum (1886), St. Jacobie-Parochie (1889), Ried (1890) en Holwerd (1890). In maart 1892 namen enkele Makkumer kaatsliefhebbers het initiatief, om ook in Makkum een kaatsvereniging op te richten. Deze initiatief nemers waren: Pieter J. Tichelaar, Anthoon J. Schoelier, Rinke D. Reitsma, Symen D. Reitsma, Sybolt Idses de Boer, Jetze Kuipers Azn., Jasper T. van der Linde en A.D. de Jong.
De kaatsvereniging Makkum werd op 25 maart 1892 een feit en de jaarlijkse merke-partij werd in juni 1892 meteen al door de nieuwe kaatsvereniging georganiseerd.
In 1893 maakte het bestuur een begin met het uitbreiden van haar activiteiten. Tijdens de Merke werd er voor het eerst een ledenpartij gehouden, naast de geadverteerde partij met vrije deelname. De koning van deze partij zou die dag een prachtige Zilveren Koningsbal ontvangen. Deze Zilveren bal werd door de oprichters beschikbaar gesteld. Deze Koningsbal is gemaakt door de Makkumer zilversmid S.J. Boshoorn. Tot op de dag van vandaag wordt dezeZilveren bal tijdens de Merke nog steeds uitgereikt aan diegenen die de oudste klasse heeft gewonnen en tot koning van deze partij is uitgeroepen. Na de rondrit door het centrum van Makkum wordt deze bal weer aan de voorzitter overhandigd om vervolgens goed opgeborgen te worden.
KVMAKKUM is dan ook een vereniging met veel tradities, met als hoogtepunt de jaarlijkse Makkumer Merke welke gehouden wordt op de derde zondag van juli.